Život poslije raka, borba se nastavlja

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem raku. Nizom aktivnosti nastoje doprinijeti da se glas djece, oboljele od raka i njihovih porodica, što dalje čuje

1103
Foto: Udar

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem raku. Nizom aktivnosti nastoje doprinijeti da se glas djece, oboljele od raka i njihovih porodica, što dalje čuje.

“Cilj ove kampanje je pričati o dječijem kanceru, da ne bude više tabu tema, da građane informišemo o tome, budući da je svijest o dječijem kanceru u našem društvu na niskom nivou. U ovoj kampanji smo stavili akcenat na onaj period poslije liječenja i povratak djece u matične sredine. Kada se vrate, društvo ima ključnu ulogu”, izjavila je Atifa Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Kampanja podizanja svijesti u Kaknju obilježena je pod sloganom “Život poslije raka, Borba se nastavlja!”.  Ova kampanja je u Kaknju realizovana tako što je ispred pošte u terminu od 12 do 17 sati bio dijeljen promotivni materijal i zlatne vrpce, a u Domu kulture Kakanj u 19 sati bio je prikazan dokumentarni film “Velika bijela kuća”, koji govori o ličnim iskustvima mladih osoba i njihovim životnim borbama.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljednice na rast i razvoj djece, kao i na njihove porodice i prijatelje. U periodu kada bi se mladi trebali fokusirati na polazak u školu, igru i druženje, ako imaju rak, njihov fokus je na lijekovima, operacijama i životu koji im je preostao.

Advija Đambas dvatestdvogodišnjakinja, mladica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koja je oboljela od raka limfnih čvorova sa trinaest godina je sada izliječena.

“Potrebna nam je podrška i nakon liječenja. Zahvaljući Udruženju tu podršku svakodnevno dobijamo, oni su naš vjetar u leđa. Pozivamo javnost da nam se pridruže u našim aktivnostima i da posjete Roditeljsku kuću, jer tamo nisu samo suze, tamo je također i puno osmjeha”, rekla je Advija Đambas.

Neki oblici raka se uglavnom ili isključivo vide samo kod djece, a to je nešto što se takođe ističe tokom mjeseca Septembra. Djeca oboljela od raka su nerijetko otpornija od odraslih, a mnogo je slučajeva gdje djeca ostvaruju potpuni oporavak i vode sasvim normalan život. Ali svijest, edukacija i podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima su od vitalnog značaja, zbog čega je važnost Zlatnog Septembra još veća.

(portal-udar.net)