Život Roma u Tesliću: Želimo raditi, ali su nam vrata uvijek zatvorena

Da bi dočarao položaj Roma u ovoj opštini, Huseinović ističe da mnogi Romi hranu traže u kontejnerima za smeće, te da se često oko iste međusobno potuku

1694
Muharem Huseinović (Foto: Privatna arhiva)

Na području opštine Teslić, u dva naselja – Đulići i Ruževići, živi 22 romske porodice što obuhvata oko 120 Roma od skoro 39.000 stanovnika ove opštine. Veoma mala romska zajednica u ovoj opštini suočava se sa puno egzistencijalnih problema.

Muharem Huseinović iz naselja Đulići, predsjednik je Udruženja Roma „Đelem đelem“ koje je osnovano 2013. godine. Muharem je po zanimanju mašinski tehničar, ali nema stalni posao, već povremeno radi na pijaci i sakuplja sekundarne sirovine.

Muharema su sunarodnici jednoglasno izabrali za predsjednika udruženja. Međutim, izuzev par projekata, udruženje nije aktivno radilo na unaprijeđenju položaja Roma, jer problem predstavljaju finansije.

– Jedinu podršku imamo od lokalne uprave. Tri kuće su izgrađene 2013. godine, a neke su renovirane. Ove godine u naselju Đulići sprovedena je kanalizacija – objašnjava Huseinović.

On dodaje kako je u Tesliću zaposlen samo jedan Rom, u pilani, te da su svi ostali korisnici minimalne socijalne pomoći i malih dječijih doplataka.

– Mi želimo raditi, ali se nemamo gdje zaposliti. Za nas su vrata uvijek zatvorena, a u drugim porodicama je zaposleno 3-4 člana. Romske porodice imaju svoje kuće, ali su nelegalno izgrađene. Iz Saveza Roma su nam obećali sanitarne pakete pa ih već danima očekujemo – pojasnio je Huseinović težak položaj Roma u Tesliću.

Naselje Đulići (Foto: Srna)

Da bi dočarao položaj Roma u ovoj opštini, Huseinović ističe da mnogi Romi hranu traže u kontejnerima za smeće, te da se često oko iste međusobno potuku.

Kada je obrazovanje u pitanju, naš sagovornik kaže da 10 djece pohađa osnovnu školu, a da dvije djevojke sada trebaju krenuti u srednju školu.

– Ova djeca nemaju nikakve podrške, stipendiju, a besplatne knjige dobijaju za jednu do dvije školske godine. Onda kažu kako romska djeca neće da idu u školu… Hoće, ali nemaju para – naglasio je Huseinović.

Muharem je htio pokrenuti kulturno-umjetničko društvo koje bi okupljalo i mlade i stare Rome iz Teslića, međutim bezuspješno.

Dašak sreće i veselja u romskim naseljima u Tesliću pojavi se samo onda kada Romi slave svoje praznike. Na Svjetski dan Roma, ovdje se održava bal Roma, a na Đurđevdan svaka porodica u skaldu sa mogućnostima obilježi ovaj veliki praznik. Mimo ovih dana, Romi imaju samo jednu misiju – kako preživjeti od danas od sutra.

Nakon što smo više puta pozivali opštinsku administraciju u Tesliću, nismo uspjeli dobiti odgovor, jer djelatnici sa kojima smo kratko razgovarali “nisu detaljno upućeni u situaciju”.

(portal-udar.net)