Život se troši i osipa, ali traje i stoji čvrsto kao ćuprija na Drini

Ćuprija ne poznaje nacionalne i vjerske barijere, spaja islamsku i hrišćansku kulturu i svjedoči prolaznosti mnogih razdoblja, od osmanskog, austrougarskog, jugoslovenskog pa sve do današnjeg, bosanskohercegovačkog

9366
Foto: Udar

“Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto kao na Drini ćuprija” – Ivo Andrić

Na mjestu gdje Drina izbija cijelom težinom svoje mase, okružena planinskim visovima, smjestio se srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona. Za njegovu prepoznatljivost, zasigurno su važne dvije istorijske ličnosti. Mehmed-paša Sokolović, osmanski državnik, po čijem naređenju je sagrađen čuveni most koji po njemu nosi ime i nobelovac Ivo Andrić, čovjek koji je ostavio vječni trag kada je napisao djelo “Na Drini ćuprija”.

Krajem 16. vijeka, carski arhitekta Mimar Sinan po nalogu velikog turskog vezira Mehmed-paše Sokolovića izgradio je most. Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek djelo tadašnjeg graditeljstva. Most, izgrađen od kamena, sedre, dugačak je 179.5 metara, a širok 6.30 metara.

Foto: Udar

Na sredini mosta je izgrađena sofa koja je predviđena za odmor prolaznika, a preko puta sofe je ugrađen kameni portal. Ovdje se nalaze i dvije ploče od bijelog mramora sa stihovima pjesnika Nihadija na arapskom pismu, koji govore o graditelju i godini izgradnje mosta.

Ćuprija na Drini ima simboličku ulogu kroz tokove istorije, a poseban značaj za sukobe koji su se desili tokom 20. vijeka. Ćuprija ne poznaje nacionalne i vjerske barijere, spaja islamsku i hrišćansku kulturu i svjedoči prolaznosti mnogih razdoblja, od osmanskog, austrougarskog, jugoslovenskog pa sve do današnjeg, bosanskohercegovačkog.

Foto: Udar

Kada je 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost, “za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazivao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”, Ivo Andrić je u svijet poslao sliku o jednom malom gradu i jednom mostu na Drinu, gdje se i danas viđaju turisti iz raznih krajeva, znatiželjni da vide ono o čemu su čitali, ili bar čuli ponešto.

Međutim, i Višegrad se odužio Andriću. Svuda u gradu se nalaze obilježja ovog velikog književnika, u gradu u kome se Ivo Andrić nije dugo zadržao, već je samo proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu.

Foto: Udar

Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a od 2007. godine. Iako je često prolazio kroz faze obnove, autentičnost i jednistvenost mosta, do danas su sačuvane.

(portal-udar.net)