ŽIVOT U PRUTAČAMA: Semir je imao teško djetinjstvo, danas živi pošteno i poručuje da je obrazovanje važno

Dok su se njegovi vršnjaci igrali i zabavljali, on je morao da radi i već je kao dječak stekao radne navike i počeo da se bavim raznim poslovima

863
Semir Džafić

Neadekvatan stepen obrazovanja jedan je od osnovnih problema zbog kojih Romi ne mogu pronaći kvalitetno radno mjesto koje bi im omogućilo pristojan život.

Poznato je da zbog ekonomskih uslova, diskriminacije, pa i drugačijeg doživljaja školovanja, jedan dio mladih Roma i Romkinja ne dostigne određen nivo obrazovanja. Ovo tek kasnije počinje da utiče na njihov život. “Začarani krug” siromaštva počinje upravo tu. Prerani izlazak iz sistema obrazovanja, prouzrokuje socijalnu isključenost, nedostatak informacija i naravno hroničnu nezaposlenost. Sve ovo ima veliku šansu da se prenese i na narednu generaciju i tako u krug…

Semir Džafić iz naselja Prutače kod Brčkog ima 26 godina i njegovu sudbinu dijeli veliki broj Roma širom svijeta. Odrastanje u romskom naselju nije bilo bezbrižno i kako kaže, djetinjstvo kao da nije ni imao, jer osnovnu školu nije uspio da završi zbog mnogih problema sa kojima se suočavala njegova porodica.

Teško je bilo odrasti na Prutačama, jer kao dijete vidiš i čuješ puno toga što djeca ne bi trebala da znaju. Sukobi, psovke, požari, nered samo su neke od stvari sa kojima se kao dijete suočavaš. Odrasti ovdje je izazov za sve nas.  Školu sam morao da napustim kako bi porodici mogao pomagati u poslovima. Žalim što nisam mogao da završim. Sada to ne mogu da promijenim. Moram da gledam naprijed i borim kako znam – govori nam Semir.

Uprkos svemu, Semir je zahvalan svojim roditeljima što ga nikada nisu tjerali da prosjači kao što je to slučaj sa mnogom djecom na Prutačama.

Nikada nisam prosjačio i hodao po ulici. Školu nisam završio, ali sam se učio poštenom životu. Kod nas je prosjačenje uvijek prisutno, otkad znam za sebe. Djecu su roditelji slali da prose, a kada su ta djeca odrasla i postali roditelji, onda su  oni počeli da šalju svoju djecu i to tako ide jer drukčije ne znaju… Najveći je problem što policija ne radi ništa da to zaustavi i zato se to nastavlja i žalosno je što djeca više ne mogu da imaju djetinjstvo – govori Semir.

Dok su se njegovi vršnjaci igrali i zabavljali, on je morao da radi i već je kao dječak stekao radne navike i počeo da se bavim raznim poslovima. Više puta se prijavljivao za rad u odjeljenju za komunalne poslove, ali nijednom do sada nije dobio neku povratnu informaciju. Semir nije imao veliki izbor i danas zarađuje sakupljajući sekundarne sirovine.

Trenutno radim sa željezom. Uspio sam da sebi kupim kombi i da pomalo počnem da radim sam za sebe. Posao nije lagan, pogotovo u proteklih par godina jer su cijene niske, a sve je teže skupljati željezo, jer se puno ljudi bavi time. Teško je raditi kada dođe ljeto jer si stalno na suncu i već par puta sam dobio sunčanicu, ali ne mogu da odustanem jer od ovog posla živim. Prijavljivao sam se u komunalno par puta, jer znam da za taj posao ne treba velika škola i nijednom nisam dobio odgovor – priča nam Semir.

Tokom vremena, Semir je naučio da sam obavlja neke popravke, posebno ono oko vozila, jer kako kaže, odlazak majstoru zna da bude previše skup:

Puno toga sam naučio da radim kroz život i sada određene popravke na kombiju znam i sam da uradim, jer ne mogu uvijek da plaćam majstoru da to popravi. Često nema posla i ne zaradim ništa. Puno puta sam znao i da pogriješim, ali tako sam naučio da budem sam svoj majstor i da ne moram da se oslonim na druge kada se desi neki kvar u putu jer često putujem i van Brčkog zbog boljih cijena željeza.

Odnedavno Semir je počeo da nabavlja stoku i perad koju želi da uzgaja.  Za početak je uzeo tri ovce i par kokoški. Kaže da je dovoljno za početak, dok ne bude prilika za više…

Ovo je jedna od zanimacija za koju bih volio da postane posao kojim ću se baviti. Znam da to nije moguće ako ne budem radio i trudio se. Ulagaću u uzgajanje ovaca. Nije mi teško da se brinem o njima jer tako potrošim vrijeme na nešto korisno – govori Semir.

Semir se svakim danom bori i radi kako bi, koliko god je moguće, imao pristojan život. Svima, a posebno djeci Semir želi poručiti da se školuju i ne napuštaju školu, a roditeljima poručuje da im to omoguće:

Neka urade sve samo da dijete završi školu i tek kada se to desi shvatiti će koliko to znači. Ja nisam imao priliku i mnogi Romi takođe, ali to ne znači da i naša djeca moraju da prolaze sve ono što smo mi prošli.

(Portal Udar)