Zloupotreba novca za Rome – sveprisutna pojava

Kako se navodi u izvještajima, nakon dvije godine istrage, OLAF je u oktobru prošle godine poslao nalaze i preporuke uredu tužioca. Sadržaj dokumenta do danas nije javno objavljen, ali je organizacija preporučila da se otvori krivična istraga u ovom predmetu

1386

Zloupotreba novca namijenjenog Romima je, kako se čini, sveprisutna pojava ne samo u BiH nego i u mnogim drugim zemljama.

Najsvježiji primjer dolazi iz Mađarske. Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF), naime, saopštio je da Vladin program za pomoć romskoj manjini nikada nije funkcionisao i nije čak ni djelimično ostvario željeni rezultat.

Program nazvan “Most ka svijetu rada” primio je 1,6 milijardi mađarskih forinti za uspostavljanje društvene zadruge. No, prema izvještaju, “postoje sumnje u regularnost utroška ovog novca”, javili su ove sedmice mađarski mediji.

Kako se navodi u izvještajima, nakon dvije godine istrage, OLAF je u oktobru prošle godine poslao nalaze i preporuke uredu tužioca. Sadržaj dokumenta do danas nije javno objavljen, ali je organizacija preporučila da se otvori krivična istraga u ovom predmetu.

Flórián Farkas

OLAF je još 2015. izvijestio mađarsku Vladu da postoje moguće zlouptrebe u vezi s ovim programom. No, vlada nikada nije imenovala osumnjičene i nije saslušala zvaničnika koji je provodio program Flóriána Farkasa, koji je član parlamenta ispred stranke Fidesz.

Prema nalazima OLAF-a:

– Lokalna nacionalna vlada Roma (ORO) nije osigurala operativne uslove za rad zadruge, koja stoga nije mogla postati samoodrživa.

– Mnoge nekretnine su kupljene na kojima nije izvršen nikakav značajan posao.

– Bila je predviđena izgradnja mreže mentora, ali to se nije desilo; umjesto toga uposlili su predstavnike ORO-a koji su posebno plaćeni.

Prema izvještaju, prije prekida ugovora Ministarstvo ljudskih resursa otkrilo je 24 nepravilnosti unutar programa, čak i prije nalaza OLAF-a. U 11 slučajeva nepravilnosti su potvrđene.

Slučajevi i u BiH

Udar je u više navrata u posljednje vrijeme pisao o zloupotrebi novca za Rome u BiH, za koji se ispostavlja da je sveprisutna pojava.

Podsjetimo da je početkom ovog mjeseca o ovome govorio gradski vijećnik Grada Tuzle ispred reda nacionalnih manjina, Nedžad Jusić.

Tokom godina, pribavio sam materijalne dokaze koji dokazuju zloupotrebu novca i  koruptivne radnje tokom realizacija projekata za stambeno zbrinjavanje Roma – izjavio je tada Jusić.

Nedžad Jusić, Foto: Udar arhiva

Da se ovakve stvari dešavaju i u Zenici, za Udar je prije nekoliko dana potvrdio Emir Abduzaimović, pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice.

On je ukazao na to da su na lokalitetu naselja Brist prije nekoliko godina izgrađene zgrade za smještaj Roma, za koje se kasnije ispostavilo da su izrazito lošeg kvaliteta.

Kod većeg broja Roma koji žive u ovim zgradama javila se sumnja u sam kvalitet izvršenih radova, te ugrađenog materijala – kazao nam je Abduzaimović.

Redžo Seferović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići, također je za Udar nedavno govorio o mogućim neregularnostima, navodeći primjer izgradnje lokalnih naselja za Rome.

U projektu stoji put, asfalt i signalizacija, a ovdje je samo nasut put, valjak prošao, nema ni rasvjete, ni asfaltiranog puta, niti vode kako treba. Neko je uzeo pare – zaključuje Seferović.

Redžo Seferović

Podsjetimo i na slučaj koji se vodi pred sudom. Riječ je o bivšem načelniku Breze Halilu Tuzliću, protiv kojeg je u februaru podignuta optužnica.

Tuzlić je, između ostalog, kao načelnik općine Breza, na kojoj funkciji je bio od 2012-2016, novac namijenjen za izgradnju stambene zgrade za Rome preusmjerio u druge svrhe.

(portal-udar.net)